Vinterland

Jodå, det snöar än =) Fönsterbläcken har fått vita halsdukar och plogen har kört förbi x antal gånger. Fått dille på citron- & ingefärsvatten, såå gott!


29 november

Härliga morgon! Välkommen mysiga vinter, hoppas du förblir såhär ända till påsk :)


Hyacinter & cirkelgym

Ikväll efter skolan plöjde jag bort till F&S för cirkelgym. Lätt det roligaste passet jag varit på! Ska norpa varenda pass med ledig plats :) Nu tar jag helgen då morgondagens studiebesök på Södertörns brandkår skulle innebära totalt minst 4 timmar på 6 olika bussar. Nej tack! Så nu dricker jag te i godan ro och är nöjd med min lilla plantering av vita hyacinter i plåtburkar :)


Första snön

Nu blev jag osäker på om jag ljuger för er men jag vill gärna säga att första snön föll idag. Det kanske har seglat ner lite puder förut men då smält bort innan det ens landat. Så idag fick jag feeling och hämtade upp julpyntet från källaren. Stjärnor, stakar, mini-julgran, lyktor, kransar, ja till och med tomtar. Ska det va så ska det va! Imorgon ska jag köpa tre små såna där vita blommor och sätta i plåtburkarna med lite mossa. Blir nog bra :) Här kommer två bilder från köket och kontoret.


Back in school

Igår var klassen åter igen samlad i klassrummet för en ny kurs. Denna vecka startar vi med katastrofmedicin. Imorgon ska jag läsa igenom Stockholms läns katastrofplan. Känns tryggt att veta vilken beredskap som finns vid eventuella katastrofer såsom stora olyckor, stormar eller liknande. Idag var jag med på mitg första Friskis & Svettis pass. Om jag inte hade träningsvärk innan så har jag det garanterat imorgon!


24 november

Idag fick vi en mindre trevlig överraskning på morgonkvisten. Bilen hade tillsammans med tre andra bilar på parkeringen fått saboterade vindrutor och bucklor på sidodörrarna :( Bärgaren fick hämta den så nu står den på verkstaden. Annars har jag städat lägenheten i helgen och värmt mig med mängder av mumsigt pepparkaks-te med regnet hängandes utanför. Ikväll har vi ätit den hetaste chili con carne jag någonsin lagat och poppat popkorn :) Pop pop i pop pop!


Mardrömmar

De fyra senaste nätterna har jag haft riktigt läskiga mardrömmar (utom igår då Micke tog mardrömmen istället.) Inatt hade jag nog den värsta och vaknade vid 04:00 av att jag panikgrät. Då de andra drömmarna har handlat om att jag har blivit jagad av mördare och inbrottstjuvar handlade nattens dröm om Ronja. Jag var på operation när mamma ringde och berättade att Ronja var jättesjuk och att hon snart skulle komma in för att opereras. Jag pratade med operatören som beskrev ingreppet, bla skulle de ta bort hela käken, munnen & nosen, hela magen och delar av ryggen. Jag mötte upp mamma i entren som sa att Ronja satt kvar i bilen så länge. Plötsligt kommer Ronja springandes in på sjukhuset och hoppar upp i famnen på mig och är jätterädd. Jag ville inte lämna in henne eftersom jag visste vad som väntade! Där någonstans vaknade jag upp och var jätteledsen :( Nu har jag haft tillräckligt många mardrömmar för i år. Hädanefter vill jag bara drömma om ponnyhästar, rosa moln och glass!


22/11 2012

Trött och frusen bäddade jag ner mig under en filt efter praktiken med en stor kopp te. Idag har det varit nattsvart och regnigt hela dagen. Vintern har knappt börjat och jag saknar redan solen och värmen. Seriöst, det här med vinter är inte roligt längre! Är det verkligen nödvändigt att jordaxeln ska luta 23,5 grader?? Tacka gud för Skype som levererade dagens lyckopiller! ;)


Sista dagen VFU-12

Då var min praktik slut för den här terminen. Sista dagen bjöd på tre gastric bypass och jag fick blanda dropp och injektioner, sätta sond x 2 och journalföra. Trodde jag skulle gå under imorse när jag fick avdelningens äldsta dinosaurie till handledare men hon mjuknade under dagen och jag fick delta mer och mer i arbetet. När det var dags att gå hem fick jag till och med en kram, peppande ord och uppmuntran till att bli anestesissk! Kanske var det någonting i kakan som jag hade med? ;)


Anestesi dag 3

Idag har det varit en riktigt framgångsrik dag, kunskapsmässigt alltså. Jag har minst sagt bekantat mig mer med anestesiapparaten, tack vare en mycket pratglad anestesiläkare :) Jag har journalfört anestesiförloppet, provat hålla fria luftvägar på muskelrelaxerad patient (brutalt svårt!!), blandat och gett läkemedelsinfusioner och skrattat under dagens operationer tack vare fantastiska läkare! Under dagen hann vi med tre laparoskopiska bråck varav ett bilateralt. Imorgon är det sista dagen och därför har jag laddat upp med kladdkaka med 82%ig choklad :)


Anestesi dag 2

Idag har vi haft ett varierat startfält och min trötta hjärna kan endast erinra sig om att det rörde sig om fistlar, fissurer, hemorrojder och gastroskopier. För min del har jag fört anestesijournal var 5e minut vilket har gjort att jag och anestesiapparaten har kommit varandra närmre ;) Idag har jag även lärt mig att Propofol släpper hämningar som gör att många olika känslor kan strömma fram. Helt nytt för mig men standard för personalen, alltid lär man sig nåt!


Anestesi dag 1

Såhär halvt sovandes slog det mig att jag glömt summera dagen. Trots att jag fick en toppenhandledare så är jag inte riktigt sams med anestesiapparaten. Visst är den bra alltid, helt fantastisk om jag ska vara ärlig, men ack så komplicerad. Kände mig därför lite som en ettabladdare idag men vad gör det när jag fortfarande får vara i samma rum som operationerna utförs ;) Idag hade vi två händer, en hallux valgus och en abort. Måste medge att den sistnämnda berörde mig mer än jag trodde. Kunde inte låta bli att tänka hur livet hänger på en skör tråd. Det finns säkert en mening med allt som sker... Godnatt!


Nitro Circus

Idag har vi köpt en ny kaffekanna (jag råkade slå sönder den gamla) och två fejk-murgrönor till köksfönstret (det blev jättefint). Ikväll bar det iväg med 676an in till huvudstaden och Ericson Globe för att se Nitro Circus. Med hjärtat i halsgropen och händerna för öronen kunde jag inte låta bli att bli galet exalterad så fort de landade på fötterna/surfbrädan/kundvagnen/frysen/rullstolen/cykeln/trehjulingen/crossen m.m. Efter tre timmar av sympaticuspåslag åkte vi hemåt med ett leende på läpparna. För de som slog sig hoppas jag innerligt att det gick bra och tack för en bra show!!


Mamma Mu

Idag på min motionsrunda stod mamma Mu i buskaget och smög på mig. Härligt med lite sällskap!


Ledig fredag

Idag har jag varit ledig och det behövdes verkligen. Vaknade dock av det förbaskade brandlarmet som hade startat utan anledning och som vägrade sluta, suck! Efter den mindre sköna väckningen tog jag tag i en storstädning och pausade med en långpromenad. Skönt med långhelg!!


Operation dag 4

Sista dagen på rätt sidan skynket bjöd på en laparoskopisk gastric bypass, en analfistel och en akut öppen appendektomi med tvättning av tarmarna då att appendix hade perforerats och orsakat peritonit. Häftigt att det verkligen syntes tydligt att tarmarna var irriterade av bakterierna men mindre häftig var förstås lukten! För min del blev jag publik men det kändes helt ok. Nu välkomnar jag helgen med öppna armar!!


Operation dag 3

Idag har det varit en rolig dag men trött i ben och rygg efter att ha stått nästan stilla i över 8 timmar. Dagen har bjudit på ett navelbråck, två ljumskbråck och en cholecystektomi med leverexcision. Alla operationer var öppna och jag fick assistera på alla men tillsammans med en underläkare på tre. Har alltså övat en hel del på tvättning på påklädning idag så nu tror jag det sitter. Gjorde misstaget imorse att öppna dörren med handen av ren reflex så då var det bara att börja om från början! Men bara man tänker vad som är sterilt och inte så går det bra :) Sista dagen på op. imorgon innan det är dags för anestesi på måndag!


Operation dag 2

Idag har det varit en dag på åskådarpallen. Två gastric bypass och ett bråck. De två första var fascinerande på så sätt att HD kameran inuti patienten gav fantastiskt bra bild och man kunde lätt se skillnad på patienternas organ-kvalitet, lokalisation och fettvävnad. Hur coolt som helst! Bråcket var däremot ett virrvarr av adherenser och i mina ögon var det extremt svårt att urskilja strukturerna. Som kirurgen sa "Jadu Johanna... jag tänker precis som dig, vafan är det här?"


Fortsättning på förra inlägget

Måste bara tilläga det faktum att dagens spellista på spotify under operation var hör och häpna inga lugna favoriter eller plingplong utan snarare ett riktigt fest-popperi! Om jag säger Gangnam Style så tror jag att listan inte behöver någon mer djupgående beskrivning. Operatorns kommentar på dagens insats var att jag tydligen hade bra känsla och som om inte det vore nog hade jag även en festlig utväxt där under mössan. Han tydliggjorde dock att det var säkert inget som behövde opereras bort utan tvärtom kanske hade en positiv effekt på hjärnans funktion. Kirurgihumorns ribba är därmed lagd... Tror jag ska göra en mer diskret frisyr imorgon ;)


Operation dag 1

Ojoj, vilken lyx att starta veckan med att bara gå 09:00-14:30! Första dagen på operation här i Norrtälje alltså, så himla kul! Idag stod fyra handkirurgier på schemat där jag assisterade på två :) Jag fick klä mig sterilt, klä operatorn sterilt, lägga fram material, hålla isär op.området, räcka instrument, klippa suturerna och räkna instrumenten. Ser fram emot imorgon när det vankas titthålskirurgi :)


Fars dag

Så långt borta men alltid så nära. Vi sågs i en dröm för någon vecka sen. Det knackade på dörren och när jag öppnade stod du där. Så tydligt och verkligt. Det är då man önskar att väckarklockan aldrig ska ringa. Det var så kul att se dig <3


Sista dagen på ambulansen

Nu är min tid i grönt & neon över. Idag hade vi två bröstsmärtor (varav en på anstalten), en stroke och ett RAPS-larm på självmord. Den sistnämnda fick vi vända på då polisen redan hade läget under kontroll (som tur var). Förutom att jag till stor del har botat min åksjuka har jag lärt mig extremt mycket om kommunikation, hur man arbetar med lite resurser i små utrymmen men ändå kan göra extremt mycket, hur mycket stöd och lugn till anhöriga och patient betyder samt hur skört livet är. Att vi kör extremrally med blåljus och hela trafiken öppnar sig för att alla såklart vill göra allt för att ett liv ska kunna räddas är lika rörande varje gång! Hejja livet och kärleken <3


Tandvärk & biscotti

Usch nu är jag less på allt vad tandvärk heter :( Väx ut nu visdomstand så ska jag hämnas på dig! Har i alla fall bakat saffransbiscotti med vit choklad och mandel & pepparkaksbiscotti med mandel till ambulanspersonalen imorgon när jag gör sista dagen i grönt och neon. Själv håller jag mig till soppa!


Ambulansen dag 7

Igår var jag helt uppslukad i förberedelserna inför dagens seminarium och i hårfärgning så jag hann inte med att skriva. Så vitt jag kommer ihåg fick vi en transportkörning in till KS av en person med extern pacemaker (inte kul när EKGt visar 0 slag/min och patienten fortfarande ligger och pratar!!), en ymnig skallblödning, en höftfraktur samt en trafikolycka med fel adress så vi fick överlåta den körningen till en ambulans som befann sig närmre. En händelserik dag med roliga uppgifter. Idag har vi haft seminarium som sagt och imorgon är sista dagen på ambulansen. Som ni säkert förstår är jag igång och stökar i köket för att kunna bjuda på fredagsfika imorgon :)


Obama

Dåså, då var det klart att Obama får vara president i ytterliggare 4 år. Grattis USA för ett bra val! Nu: off to work i mörkret :(


Ambulansen dag 6

Idag har dagen varit jätteseg med endast tre åkningar: en prio 1 misstänkt stroke, en takykardi och en misstänkt calici på en mycket gammal dam. Det blev kyligare under dagen och till och med lite snöflingor kom:) Idag gick jag 07:30-17:00 och landade som en klubbad säl i soffan och har sussat till nu. Ber till gudarna för att inte bli sjuk nu, det har jag inte tid med!! Godnatt*


Grattis älskling 28 år!!

Idag fyller mitt hjärta 28 år! Det känns som att det var nyss han fyllde 25, tiden bara flyger förbi. Önskar honom det bästa i livet och att vi får fira alla våra födelsedagar tillsammans. All min kärlek till dig Micke <3


Ambulansen dag 5

Idag har jag jobbat med ett riktigt härligt gäng! Dock har vi endast haft tre körningar: ett sår i huvudet pga fall, en sänkt allmäntillstånd och en prio 1a med blödande sår i huvudet, även det pga fall. Jag har i huvudsak (höhö) skött alla patienter och kanske är det just det som har gjort dagen extra rolig. Känns också bra att jag ska få avsluta med detta gäng på fredag!


Slapphelg i köket

Den här helgen har verkligen varit slappare än någonsin. Igår ringde Ubbe och väckte mig 12:30!! Som om jag någonsin förut har sovit längre än mina bröder ;) I helgen har vi gått långpromenad, käkat pizza, tvättat, lagat 9 matlådor med lasagne och spaghetti & köttfärsås (same same but different), bakat lussekatter och köpt ännu en julklapp. Imorgon är det minsann någon som fyller år... =)


Ambulansen dag 4

Idag har jag jobbat med ett gäng torrbollar. Eftersom de dessutom var rätt opedagogiska blev min taktik att iaktta och mest vara till praktisk hjälp. När jag ska göra saker på egen hand vill jag helst ha en handledare som ger feedback och stöttning. Dagen bjöd på tre utryckningar varav två prio 1, min önskning slog alltså in! En smärta efter fall, ett EP-anfall och en ev. Meningit till Astrid Lindgrens barnsjkh. Nu vet jag hur mycket ett litet gosse-lejon kan betyda för ett barn! Dagens illamåendestatus är fantastiskt bra med tanke på att jag suttit bakofram i rallyfart och samtidigt läst! Ni förstår inte vilket enormt framsteg det är för mig som inte ens vågar åka tekopparna på vårtivolit!!


1 november

Nu är det första november -redan! Någonting säger mig att den här vintern kommer gå fort som tusan. Idag har jag gått en långpromenad på 6km utklädd till reflexgubbe :) Lagat morgondagens matlådor, diskat stora monsterdisken, druckit glögg och slöat i soffan. Imorgon är det freeeedaaaag!!


Ambulansen dag 3

Idag var det jag och fyra skalliga gubbar med gubbmage som höllställningarna i Nortan! Dagen till ära fick jag parkera min röda fara i ambulansgaraget. Idag har vi hunnit med fyra utryckningar. Jag ökar sakta men säkert en per dag. Idag tog vi hand om en kraftig infektion, smärta, svimningskänsla och ett lågt blodtryck. Förutom att kika på röntgenbilder av en slinkled, ätit nybakt bulle och inventerat ambulanserna har jag slängt käft med en av gubbarna så mycket så att jag är glad över att jag får jobba med ett nytt team varje dag! Imorgon önskar jag dock lite mer action. En förlossning, ett hjärtstopp, en ofri luftväg, en sväng på havet eller massiv blödning. Alla ska ju förstås klara sig finfint men bara så att jag får öva lite ;)


Happy halloween

Igår firade vi halloween med sushi på Mias, ciabatta-bakning och en försmak av jul :)


RSS