Lingonbröd

Ingredienser:
2,5 dl rågkross
2,5 dl linfrö
3 dl lingonsylt
2 dl vatten
5 dl mjölk
50 g jäst
½ dl Kesella mager kvarg
1 msk salt
1 L rågmjöl
8 dl vetemjöl
Tillredning:
Dag 1 - Lägg rågkross, linfrö och lingonsylt i en bunke. Häll över hett vatten ( 70grader ) och låt det stå över natten.
Dag2 - Värm mjölken till 37 grader ( fingervarmt ) och smula ner jästen så att den löser sig. Blanda i rågkrossgröten från dag 1, Kesella, salt, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Låt sedan degen jäsa i ca. 30 minuter.
Arbeta degen kraftigt på ett mjölat bakbord och forma den till en limpa. Låt limpan jäsa i ca. 30 minuter eller tills den nått dubbel storlek.
Sätt ugnen på 200 grader. Pensla limpan med vatten och strö över lite rågkross och linfrön. Grädda nederst i ugnen i ca. 45 minuter. Låt den sedan svalna på galler under bakduk.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0